Pietre uriașe ciudate, create de un popor misterios: unde se află și care-i secretul lor

de: Ozana Mazilu
01 04. 2022

În Assam din India, uneori la vedere și alteori ascunse în sălbăticie, arheologii au găsit mai multe situri de adăugat la un mister de lungă durată. În patru locații necunoscute anterior, 65 de vase uriașe de gresie se “umflă” din pământ. Ce sunt, de fapt aceste pietre uriașe ciudate.

Unele dintre aceste obiecte antice sunt înalte și cilindrice, altele bulboase, iar altele au formă de două conuri stivuite împreună. Unele sunt parțial sau aproape îngropate. Cine le-a făcut și ce scop au avut nu este cunoscut. Oricare ar fi utilizarea lor, totuși, par mai răspândite decât știam.

Descoperirea aduce numărul total de situri de “borcane” megalitice cunoscute din Assam, la 11. Situri similare au fost găsite și în Laos și Indonezia. Împreună, ele datează între mileniul II î.Hr. și secolul al XIII-lea e.n. Rămășițele umane găsite în și în jurul acestor obiecte din Laos sugerează că acestea ar fi putut fi folosite pentru practici mortuare. Aceste situri din Assam au fost descrise pentru prima dată oficial în 1929 de funcționarii publici britanici Philip Mills și John Henry Hutton, care au raportat șase situri. Al șaptelea sit nu a fost descoperit decât într-o expediție din 2016-2017, parte a lucrărilor de relocare a siturilor descrise de Mills și Hutton.

Aceste pietre uriașe ar fi fost folosite pentru practici mortuare

Conduse de arheologul Tilok Thakuria de la Universitatea North Eastern Hill din India, lucrările au înce

put în 2020 și atunci au început să apară siturile necunoscute anterior.

„La început, echipa a intrat doar pentru a cerceta trei situri mari care nu au fost cercetate oficial. De acolo, au fost create grile pentru a explora regiunile dens împădurite din jur”, spune arheologul Nicholae Skopal de la Universitatea Națională Australiană din Australia. „Aici am început să găsim noi astfel de situri”.

Cele patru noi locații au fost satul Herakilo, la care au fost găsite zece obiecte, șase la periferie, iar restul de patru au fost relocate în sat; o linie de creastă la Thaimodholing, unde au fost găsite 12 obiecte grav deteriorate; un pinten la Thaimodholing, unde au fost găsite opt obiecte, unele mutate la mică distanță de locul inițial, posibil din cauza construcției unui drum; și Lower Chaikam, unde au fost găsite 35 de borcane într-un câmp înconjurat de pădure deasă.

Când au fost adăugate celor șapte situri cunoscute anterior, a fost identificat un total de 797 de pietre, în diferite stări de conservare, pe o suprafață de 300 de kilometri pătrați. Acestea par să fi fost poziționate în mod deliberat pe creste, pinteni și dealuri, cu vedere la zonele joase.

În plus, arheologii nu au găsit nicio sursă de gresie din care sunt sculptate obiectele în vecinătatea niciunuia dintre situri.

„Încă nu știm cine a făcut obiectele gigantice sau unde au locuit. Totul este un pic în mister”, spune Skopal.

Cu toate acestea, există urme de indicii care sugerează că, la fel ca obiectele din Laos, cele din Assam ar fi putut fi folosite pentru practici mortuare.